Наставата по хрватски јазик е едно од препознатливите и речиси децениска активност на Македонско – хрватското друштво во Тетово.

Голем број на ученици во период од речиси една деценија, го имаат изучувано хрватскиот јазик во Тетово, преку професорите/координатори: Недиљко Ромац, Ведран Искра и Јосип Вујиновиќ.

Околу 100 деца го имаат поминато изучувањето на хрватскиот јазик и хрватската настава во Тетово.

2017 година, ОУ „Гоце Делчев“ – Тетово

2018 година, ОУ „Братство Миѓени“ – Тетово
2019 година, учениците од хрватска настава, заедно со ученици од Загребачка жупанија, во галерија „КоРа“ во Скопје
2019 година,учениците од хрватска настава, заедно со ученици од Загребачка жупанија, во Охрид