Покрај изичувањето на хрватскиот јазик, спортските/еколошко – нуркачки активности, женските креативни работилници, младинските активности на Хрватски Форум, во делокругот на МХД, се вбројуваат и голем број на традионални активности кои веќе две децении активно се спроведуваат од страна на МХД во Тетово и во другите градови.

 • Прослава/одбележување на католички Божиќ и Велигден;
 • Прослава/одбележување на хрватските национални празници;
 • Прослава/одбележување на 8ми март;
 • Делење на новогодишни и божиќни пакетчиња за учениците по хрватски јазик;
 • Настава во природа за учениците по хрватски јазик;
 • Средби во природа со членовите на МХД;
 • Делење на новогидишни пакетчиња и подароци на децата од Дневниот центар во Тетово;
 • Соработка и посети на хрватските здруженија од Таванкут, Суботица (АП Војводина, Србија);
 • Соработка и посети на учениници, професори и претставници од Загребачка Жупанија;
 • Соработка со хрватски државни институции, хрватска Амбасада во Скопје, Матица Хрватска, Канцеларија за Хрвати надвор од РХ;
 • Испраќање на ученици на „Мала школа на хрватскиот јазик“, во Нови Винодолски;
 • Соработка и средби со другите хрватски здруженија во Македонија и македонските здруженија во Хрватска
 • Литературни читања и средби;
 • Ликовни колонии, изложби и работилници;
 • Одбележување на заеднички (македонско – хрватски) значајни настани, поврзани со историјата, културата, уметноста;
 • Хуманитарни активности и делење на хуманитарна помош за загрозени хрватски семејства во Тетово и околината;
 • Соработка со Агенција за иселеништво (РСМ) и Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи;
 • Соработка со општина Тетово и секторот за јавни дејности и др.